Wij Putten Academie over statushouders

PUTTEN - Hoe gaat Putten om met de komst van statushouders? Worden zij inderdaad in de watten gelegd, zoals wel wordt beweerd? Op die vragen zoekt Wij Putten een antwoord tijdens een academie-avond.

Gemeenten zijn in het kader van de Wet inburgering verantwoordelijk voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen met een officiële verblijfsstatus, ofwel de statushouders. Ook de gemeente Putten heeft zich de afgelopen jaren ingezet om deze mensen succesvol in de Puttense samenleving te laten integreren.
Niet iedereen staat daarbij te juichen, merkt raadslid Wilma van Voorst-Ruiter van Wij Putten. “We horen allerlei verhalen, over statushouders die alles maar in de schoot geworpen krijgen. Ze zouden de huizen voor de neuzen van onze eigen woningzoekenden weg kapen, willen niet werken of de taal leren. We houden deze academie-avond om de feiten hierover op een rijtje te krijgen en mogelijke indianenverhalen uit de wereld te helpen.”
Op de academie-avond wordt het proces gevolgd vanaf het moment dat het COA de gemeente belt met de opdracht om een persoon of een gezin in de gemeente op te nemen. Daartoe zijn diverse gasten uitgenodigd, zoals vertegenwoordigers van de gemeente, van de woningstichting, vrijwilligers en hun coördinator, mensen die taalcursussen verzorgen voor kinderen en volwassenen en natuurlijk een aantal van de mensen waar het om gaat: de nieuwe inwoners van Putten.
Iedereen is van harte welkom bij deze Wij Putten Academie: woensdag 6 maart, in de Huifkar, Kerkstraat 67, aanvang 19.30 uur.