Putten doet mee aan Open Monumentendag 2019

Putten doet mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Twaalf eigenaren/beheerders stellen tussen 10.00 en 16.00 uur hun monument/museum open voor publiek. Ook organiseren zij speciaal voor deze dag extra activiteiten voor de bezoekers en is er een speurtocht voor kinderen.

Organisatie
De gemeente werkt voor de Open Monumentendag samen met de VVV, het Puttens Historisch Genootschap en CultuurPutten. De monumentenbezoekers kunnen niet alleen de monumenten bezichtigen, maar worden ook verrast door een cultureel aanbod bij diverse monumenten. Dit kan variëren van muziek tot schilderkunst en van zang tot stationsbarbier.

Programmaboekje en speurtocht
Het programmaboekje en een speurtocht voor de kinderen is ongeveer een week voor de Open Monumentendag gratis af te halen bij de VVV. In het programmaboekje staat een plattegrond en informatie over de deelnemende monumenten en het cultuuraanbod.

Deelnemende monumenten/musea en het cultuuraanbod:
- Kasteel De Vanenburg, Vanenburgerallee 13: Het kasteel en de tuinen zijn de hele dag te bezichtigen. Ook is er om 12.00 en 15.00 uur een optreden van Kleinkoor Cantiamo.
- Korenmolen ’t Hert, Halvinkhuizerweg 1: De molenaars en de gidsen verzorgen rondleidingen. Bij gunstige wind wordt op ambachtelijke wijze graan gemalen. Om 13:30 uur is er een optreden van Kleinkoor Cantiamo.
- Landgoed Bijstein, Nijkerkerstraat 35: De tuinen van dit landhuis zijn te bezichtigen.
- Schaapskooi, naast Stationsstraat 90A: De schaapskooi staat open voor bezichtiging.
- Herdenkingshof / De Vrouw van Putten / Gedachtenisruimte, Dorpsstraat 127: Leden van Stichting Oktober 44 zijn aanwezig om u te informeren over de gebeurtenissen rondom de razzia in 1944. In de gedachtenisruimte is een expositie over de gebeurtenissen van 1 en 2 oktober 1944.
- Nederlands Hervormde Kerk, Kerkplein 11: In de kerk kunt u genieten van een kleine tentoonstelling met spullen die vroeger, die ook nu in de kerk worden gebruikt. Ook zijn er foto’s te bezichtigen van hoe de kerk er vroeger uitzag.
- Putter Stoomgemaal, Arlersteeg 30: Het gemaal draait van 11.00 tot 16.00 uur en is open voor bezichtiging. Gerrit van Emous geeft demonstraties met een plasmasnijder. Hij is van plan om stalen vogels te maken. Een toepasselijk thema, zo midden in de polder, waar het een oase is voor diverse vogelsoorten. Van Emous is een geboren en getogen Puttenaar.
- Museumboerderij Mariahoeve, Kiefveldersteeg 11: Om 12.30 en 13.30 uur verzorgt het koor Oldies but Goldies optredens bij de Mariehoeve. Het museum is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
- Historisch Museum De Tien Malen, Garderenseweg 97: Tussen 10.00 en 16.00 uur worden er diverse rondleidingen verzorgt.
- De Beukenheg, Spoorstraat 2: Bij de Beukenheg wordt u ontvangen door een gids, die u alle ins en outs over deze locatie kan vertellen. Ook is er een expositie te bezichtigen over het verleden van de Beukenheg.
- NS-Station, Stationsstraat 127: Het station is van 10.00 tot 16.00 uur gratis te bezichtigen. Als bezoeker kunt u een (gratis) ouderwetse/ambachtelijke scheerbeurt ondergaan bij stationskapper en meesterbarbier Jan Heideman. Tussen 10.00 en 12.30 uur verzorgt Popkoor Just Fun uit Ermelo diverse optredens. Om 15.00 uur verzorgt het koor Oldies but Goldies een optreden.
- School Veenhuizerveld, Veenhuizerveldweg 30: Sinds mei 2018 wordt de voormalige school Veenhuizerveld gebruikt als werkruimte voor kunstenaars. Tijdens de Open Monumentendag zullen op het schoolplein enkele van hen een groot gezamenlijk schilderij maken van acryl op doek.