Draaien op monumentendag

Zaterdag 14 september is het nationale monumentendag en veel monumenten zijn dan te bezichtigen, zo ook het Putter Stoomgemaal. Het Putter Stoomgemaal behoort tot het industrieel erfgoed en wil graag de stoomgeschiedenis levend houden.

De stoomketel is opgestookt en de machine zal het scheprad weer laten draaien om het water uit de polder te scheppen. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1885 en de aanwezige stokers en machinist zullen u graag alles over de installatie vertellen.
Dappere kinderen kunnen mee helpen om kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje, wat beloond wordt met een diploma als hulpstoker.

Ook is op het terrein Gerrit van Emous, een beeldend kunstenaar uit Putten, aanwezig om een demonstraties met een plasmasnijder te geven. Hij is al jarenlang leverancier van schaatsbeelden voor de KNSB, maar vandaag wil hij vogels gaan maken.
In de loods kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie/thee of een glas limonade met een koekje krijgen van onze gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bewonderen. Voor de ouderen even wat nostalgie snuiven en voor de jongeren verbaasd staan hoe het vroeger was. U vindt het Putter Stoomgemaal aan de Arlersteeg 32, 3882RS in Putten aan de oude zeedijk. U bent welkom vanaf 10:00 uur, de machine wordt gestart om 11:00 uur en alles blijft in beweging tot 16:00 uur. DIT ALLEMAAL GRATIS, echter een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.
Meer info tel. 033-2453257, 0612644162, 0342-414418 of op de website www. putterstoomgemaal.