Stille tocht op 1 oktober

Als aanvulling op het jaarlijks herdenken van de razzia van 1 en 2 oktober 1944 organiseert de Stichting Samen Verder Putten een Stille Tocht op dinsdag 1 oktober 2019. 

De Stille Tocht vertrekt om 18.00 uur van de Oude Kerk naar het Station van Putten; dit is de route die de slachtoffers van de Razzia in Putten hebben afgelegd voordat zij op transport naar Kamp Amersfoort zijn gesteld. Deelnemers aan de tocht zijn vanaf 17.30 uur van harte welkom in de Oude Kerk in Putten.
De insteek is om meerdere generaties bij de Stille Tocht te betrekken met als doel:

1. Meerdere generaties verbinden, door op een vernieuwende wijze, met respect voor het verleden de Razzia te gedenken;
2. Door het organiseren van een Stille Tocht, via de door de slachtoffers afgelegde route een extra dimensie toe te voegen aan de herdenking in Putten;
3. Door het plaatsen van foto’s op de plaats waar de Puttense mannen moesten wachten op de trein het aanschouwelijk maken van wat er is gebeurd. Herdenken met meerdere zintuigen.
4. Door het uitnodigen van buitenlandse gasten laten zien hoe voormalige vijanden relaties hebben opgebouwd met de gemeenschap van Putten waarbij vergeving en verzoening de sleutel zijn.

De razzia van Putten in 1944 wordt als belangrijke gebeurtenis genoemd in het beleidsdocument Gelderland herdenkt. De Stichting Samen Verder Putten wil dit jaar een extra dimensie aan deze herdenking toevoegen, door het organiseren van een Stille Tocht, om zo jongere generaties nog meer dan voorheen te laten zien en beseffen wat de razzia is geweest en hoe de Puttense gemeenschap na de oorlog met deze traumatische gebeurtenis is omgegaan. Het verhaal van de razzia van Putten is uniek in Nederland; niet minder uniek is de band die na de oorlog is ontstaan tussen het Duitse Ladelund en Putten.
De route van de Stille Tocht hebben de 659 mannen op 2 oktober 1944 ook afgelegd. Vanaf het station in Putten zijn zij getransporteerd naar kamp Amersfoort, om van daaruit op 11 oktober 1944 op transport gesteld te worden naar KZ Neuengamme bij Hamburg.
Na de bevrijding keerden 48 overlevenden terug in Putten, waarvan er 5 binnen een jaar na terugkeer, overleden aan de gevolgen van alle ontberingen.

Jaarlijks vindt in Putten op 2 oktober een stille herdenking plaats, bij het monument de Vrouw van Putten. In oktober 2019 is de Razzia 75 jaar geleden uitgevoerd. De kinderen van 1944, die bewuste herinneringen hebben aan de oktoberdagen van 1944, zijn zelf inmiddels hoogbejaard, waardoor steeds minder mensen persoonlijke herinneringen hebben aan de Razzia.

Stichting Samen Verder Putten wil naast het verleden herdenken ook nieuwe wegen bewandelen om de Razzia te herdenken, maar minstens net zo belangrijk is stil te staan bij de bijzondere banden die tussen het Duitse dorp Ladelund en Putten zijn ontstaan. Deze zijn uniek in Nederland, temeer dat deze relatie al in 1950 is ontstaan.

Sinds 1950 herdenken Puttenaren en Ladelunders samen de slachtoffers, die zijn gevallen in het concentratiekamp Ladelund. Een voorbeeld hoe voormalige vijanden vrienden kunnen worden. Uit de puinhopen van de geschiedenis is iets bijzonders ontstaan, doordat mensen elkaar hebben opgezocht en ontmoet. Dit is een voorbeeld voor groepen die vandaag de dag tegenover elkaar staan.

Iedereen die wil deelnemen aan de Stille Tocht is welkom. Alle scholen uit Putten worden uitgenodigd. Daarnaast nodigt de Stichting Samen Verder Putten gasten uit binnen- en buitenland uit. Dit zijn delegaties uit Duitsland van plaatsen waar mannen uit Putten zijn omgekomen zoals Neuengamme, Wobbelin, Aurich-Engerhafen, Meppen-Versen, Husum, Ladelund. Uit België wordt een delegatie uit Meensel-Kiezegem uitgenodigd, een dorp tussen Brussel en Leuven, waar in 1944 een vergelijkbare gebeurtenis als in Putten heeft plaatsgevonden en waar warme banden mee zijn ontstaan. Ook uit het Italiaanse Nimis, een dorp waaruit als gevolg van represaillemaatregelen in 1944 uiteindelijk 38 inwoners in Ladelund zijn omgekomen en begraven. Vertegenwoordigers van Kamp Amersfoort zijn uitgenodigd, omdat vanuit dit kamp de Puttense mannen naar Neuengamme zijn getransporteerd. Daarnaast zal (een deel van) het College van B&W deelnemen aan de Stille Tocht.

Van alle weggevoerde mannen zal tijdens de plechtigheid aan het einde van de Stille Tocht een foto op A5-formaat in de omgeving van het station worden getoond, zodat de weggevoerden een gezicht houden.

Aansluitend aan de Stille Tocht verzamelen de deelnemers zich in de omgeving van het station om met elkaar de slachtoffers te herdenken. Tijdens de plechtigheid zullen een aantal toespraken worden gehouden, waaronder de Burgemeesters van Putten en Ladelund. De nadruk van onze boodschap is dat wij bijzondere aandacht willen geven en een oor willen zijn voor degenen die geen familievoorgeschiedenis hebben met de razzia, en zich toch verbonden voelen. Speciaal voor deze gelegenheid zal een Puttense schrijver, met al meerdere romans en dichtbundels op zijn naam, een gedicht schrijven. Zijn kleindochter zal dit gedicht voordragen. Tijdens de plechtigheid bij het station zal passende muziek worden gespeeld.

Waar mindervaliden hulp nodig hebben, zal de Stichting Samen Verder Putten voorzien in vrijwilligers, die hen kunnen begeleiden.
Na afloop zal er voor hen, die minder goed ter been zijn, vervoer terug naar het centrum van Putten worden geregeld.
De organisatie zal door het bestuur van de Stichting Samen Verder Putten worden uitgevoerd met hulp van vele vrijwilligers.

Uiteraard zouden wij het bijzonder op prijs stellen als u aandacht wil schenken aan de Stille Tocht, en, u bent bij deze van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.