Globalisering van de journalistiek

In de journalistiek verwijst lokaal nieuws gewoonlijk naar de verslaggeving van gebeurtenissen, binnen een lokale context, die anders geen nationale of mondiale reikwijdte zouden hebben, of anderszins niet van belang zouden zijn voor een andere lokale regio. Het is een vorm van lokaal nieuws, dat kan worden gepubliceerd in kranten of tijdschriften, of kan worden uitgezonden op radio of televisie. Een bekender voorbeeld van een lokaal nieuwsbericht is een plaatselijk misdaadbericht, bijvoorbeeld over een nieuwe moord, een ongeluk of een andere belangrijke gebeurtenis die in een bepaald gebied of stad plaatsvindt en zich vervolgens naar andere gebieden verspreidt. Dit type lokaal nieuws is meer subjectief dan objectief, omdat het sterk afhankelijk is van de interpretatie van de lezer van wat hij heeft gehoord of gelezen.

lokaal nieuws

In de huidige informatiemaatschappij is lokaal nieuws belangrijker geworden sinds de explosie van internet en sociale netwerken. Naarmate we meer met elkaar verbonden raken, maakt de mogelijkheid om verhalen snel en efficiĆ«nt te verspreiden over geografische en tijdsbarriĆØres heen, lokaal nieuws nu belangrijker dan ooit tevoren. Lezers willen niet langer op een krant of tijdschrift hoeven te wachten om te weten te komen wat er in hun buurt of stad gebeurt. Ze willen dat de verhalen die ze lezen of zien persoonlijk door een ander zijn opgepikt, of dat nu via een krant of televisiescherm is, en ze willen dat het relevant is voor hun actuele interesses.

Om die reden is het aantal lokale nieuwswebsites dat de afgelopen jaren is verschenen, aanzienlijk gegroeid. Dit zijn over het algemeen kleinere, eenvoudiger te onderhouden websites die hun lezers vooral het laatste lokale nieuws brengen en een nichepubliek aantrekken dat op zoek is naar specifieke inhoud over hun onderwerpen. Deze websites brengen vaak ook andere vormen van lokaal en internationaal nieuws uit, wat hen helpt overeind te blijven in financieel moeilijke tijden. Maar terwijl deze vorm van journalistiek zijn plaats heeft, vooral met een kleine landelijke gemeenschap worstelt om zijn kranten, tijdschriften en televisieprogrammas in leven te houden in de gemeenschap, is het belangrijk om te onthouden dat het gebied van de journalistiek zelf mondiaal is, en als je wilt dat je verslaggeving echt mondiaal in omvang is, dan heb je een bredere kennis nodig van niet alleen lokaal, maar ook internationaal en zelfs mondiaal nieuws.

Get in touch