Journalistiek Programmas En Cursussen

journalism

Journalistiek is de creatieve productie en verspreiding van informatie over actuele zaken, gebaseerd op feitelijk bewijsmateriaal en ondersteund door controleerbare feiten of verklaringen. Het woord journalistiek verwijst gewoonlijk zowel naar het beroep als naar de samenwerkende media die gezamenlijk gegevens en informatie verzamelen en verspreiden op basis van feiten en bewijzen. Historisch gezien werd journalistiek gedefinieerd door de praktijk van het schrijven en publiceren van nieuws om het publiek te informeren, vooral via kranten. In de moderne tijd heeft het vakgebied echter grondige veranderingen ondergaan en heeft het zich ontwikkeld tot een groot aantal verschillende subdisciplines, waaronder features, video, online, features, tv, draad, radio, print, film, podcasting, en nog veel meer. Vandaag de dag is journalistiek uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de algemene media en een gewaardeerd beroep voor nieuwsconsumenten.

Dagelijks wordt journalistiek beoefend door tienduizenden journalisten wereldwijd. Van veel van deze journalisten wordt verlangd dat zij beschikken over deskundige kennis van een onderwerp om een verhaal te kunnen publiceren dat is gebaseerd op feiten en niet op meningen. Daarnaast is veel kennis van de media en het verslaggevingsproces ook zeer nuttig bij het verkrijgen van toegang tot spraakmakende verhalen, primeurs of informatie die anders misschien aan het publiek zou worden onthouden.

In sommige landen is de journalistiek bij wet geregeld en in andere landen niet. Over het algemeen zijn journalisten zelfstandig en kunnen zij werken voor particuliere bedrijven, overheidsinstellingen zoals kranten of tijdschriften, en multimediabedrijven zoals videoproducenten. In sommige landen is de overheid ook actief door te zorgen voor door de staat gefinancierde nieuwsagentschappen. Voor particuliere organisaties kunnen journalisten werken voor freelance en kleine mediakanalen, die vaak lokaal, nationaal of internationaal nieuws verslaan; sommigen werken voor nieuwsnetwerken en nieuwswebsites; en sommigen werken voor grote PR-bedrijven, die vaak grote stukken schrijven uitbesteden aan kranten of tijdschriften.

Get in touch